viral vacaturecampagne
Employer branding

Viral gaan met een vacaturecampagne? Zo deden we dat.

Een tijdje terug gingen we voor één van onze opdrachtgevers ‘viral’. Met een vacaturecampagne. Benieuwd hoe het ons lukte om écht op te vallen, daarmee de media te halen en, nog veel belangrijker, nieuwe collega's te hebben geworven? Lees dan verder.

Een tijdje terug gingen we voor één van onze opdrachtgevers LeadLogic ‘viral’. Met een vacaturecampagne. Klinkt wat vreemd hè? Is het niet. Want in de zoektocht om op te vallen met vacatures zijn recruiters en hr-medewerkers steeds vaker op zoek naar inspiratie: hoe val je op in deze krappe markt? Benieuwd hoe het ons lukte om écht op te vallen, daarmee de media te halen en, nog veel belangrijker, nieuwe collega’s te hebben geworven? Lees dan verder.

Iedere (snel)groeiende organisatie zal herkennen dat als je een tijdje niet naar je ‘werken bij-presence’ kijkt, dit al snel niet meer aansluit bij de realiteit. Zo ook bij online marketingbureau LeadLogic. Eind 2019 namen wij het eens kritisch onder de loep. Er stond echt geen onjuiste informatie in, maar op de werkvloer ging het er echt anders aan toe. Ook was het wel wat formeel allemaal, terwijl we merkten dat de sfeer binnen het team juist steeds meer relaxed was geworden. Tijd voor een makeover dus.

Als je alles op de schop gooit, kun je dat op twee manieren doen. Lekker pragmatisch aan de slag door alles overboord te gooien en vanaf scratch op te schrijven wat het actuele verhaal is, óf gedegen onderzoek doen. Over het algemeen zijn we redelijk doortastend en hebben we in no time een nieuw format staan: optie 1 dus… Toch overtuigde collega Willeke mij om eerst eens uit te zoomen en wat onderzoek te doen. Immers, dan wordt het verhaal nog sterker. 

Voortvarend ging Willeke aan de slag. Allereerst door binnen het team rond te vragen wat de redenen waren om bij LeadLogic te gaan werken. En waarom andere organisaties het niet zijn geworden. Dat gaf veel waardevolle inzichten en daarmee input voor het nieuwe format. Minstens zo interessant waren vacatures van andere organisaties…

Het leukste bedrijf ter wereld

Met alle vacatures uitgeprint op een rijtje viel er één ding enorm op: ieder bedrijf was het leukste ter wereld. Echt waar. Alles was perfect geregeld, iedere dag is een feestje en er gaat nooit wat fout. Althans, dat druipte door de vacatureteksten heen. Ook opvallend: de enorme clichés. En dooddoeners… Doorgroeimogelijkheden zonder te vertellen wat dan precies, spreken over ‘uitdagingen’ die vervolgens ook niet concreet werden, een goed salaris (geen idee hoeveel dan?): we zagen ze allemaal.

En toen kwam het idee: wat als we hier nu eens op inhaken? Van het een kwam het ander. In korte tijd tuigden we drie vacaturepagina’s op: de cliché vacature, de dooddoener vacature en de eerlijke vacature. We kozen voor een vlotte, hippe tone of voice waarbij het net niet over de top was. Want door te dramatiseren versterkte ons punt enorm.In de eerlijke vacature kwam alles samen. We vermeden clichés en vertelden vooral een écht verhaal. Met daarin ook de minder leuke dingen. Als in: de bedrijfsborrel is er wel, maar omdat iedereen met de auto komt blijft het meestal bij 1 of 2 drankjes. Geen uitbundig feest dus. En het is soms bikkelen. Hard werken om de opdrachtgever te ondersteunen in het realiseren van groei. Sindsdien is de eerlijke vacature bij ons de standaard geworden. Door ook de mindere aspecten te vertellen, ontvang je misschien wat minder sollicitaties. Maar kandidaten kiezen heel bewust voor jouw organisatie. Omdat je eerlijk bent. 

Viral op LinkedIn

Nadat alles stond (en dat was stiekem flink wat werk), gingen we live. Via de betaalde campagne mogelijkheden van LinkedIn bereikten we een specifieke doelgroep. Maar uiteraard is LinkedIn ook organisch in te zetten. En daarbij is het doorgaans zo dat een persoonlijk profiel de kans op meer interactie vergroot. Dus: we kozen ervoor om via het profiel van Willeke de campagne aan te kondigen. En toen? De likes en reacties stroomden binnen. Vooral in de hoek van HR en recruitment wist men de post te waarderen. De eindstand? 626 likes, 124 commentaren en 5 deelacties. Met als gevolg meer dan 100.000 views op LinkedIn. Gratis.

Het succes bleef niet onopgemerkt. Onder andere Werf-en, het nummer één vakmedium in de wereld van HR, hing aan de lijn. Of we wilden uitleggen hoe we dit toch hadden bedacht. Je leest het hier.

Nog veel belangrijker: wat leverde deze viral-campagne LeadLogic nu concreet op? 2 nieuwe medewerkers kozen naar aanleiding van deze campagne om hun carrière een vervolg te geven bij LeadLogic. En héél veel zichtbaarheid natuurlijk. Een geweldig resultaat in een krappe markt. Daarnaast staat er een perfecte basis voor alle toekomstige vacaturecampagnes.

Dit bericht delen

Bakkie doen?

Je kan ons mailen, bellen of WhatsAppen, maar het liefst drinken we gewoon een kop koffie met je.

Contactgegevens

info@buroaangenaam.nl

Harderwijkerweg 141
3852 AB Ermelo