jong en dynamisch team - Buro Aangenaam
Employer branding

Een jong en dynamisch team: wat betekent dat eigenlijk?

In veel vacatures kom je dooddoeners tegen. Van die vage kreten die eigenlijk weinig zeggen. Een daarvan is een ‘jong en dynamisch team’. Ter onderbouwing besloot ik een poll op mijn LinkedIn te plaatsen. De uitkomst deelt Emie graag met je. Lees je mee?

In veel vacatures kom je dooddoeners tegen. Van die vage kreten die eigenlijk weinig zeggen. Een daarvan is een ‘jong en dynamisch team’ ontdekten wij. Ter onderbouwing besloot ik een poll op mijn LinkedIn te plaatsen. Omdat deze meer reacties kreeg dan verwacht, geven we in dit artikel het vervolg. Lees je mee?

Wat versta jij onder ‘jong’? 

We leggen de focus vooral even op de term ‘jong’ in dit artikel. Dit blijkt namelijk een gevoelig punt te zijn. In reacties op de poll viel meerdere keren zelfs het woordje ‘leeftijdsdiscriminatie’. 

Gedachte achter de poll

Wij vinden de term ‘jong’ vaag omdat het in onze ogen heel divers opgevat kan worden en daardoor niet voldoende zegt. Maar vinden anderen dit ook? Dat was de reden dat ik er een poll op losliet met verschillende leeftijdscategorieën. Voor hetzelfde geld denkt iedereen aan een specifieke leeftijdscategorie bij de term ‘jong’. Kan hè? 

Resultaten

Maar da was nie. Met maar liefst 881 stemmen, werd duidelijk dat de meningen uiteenlopen. En dan niet alleen over de leeftijd, maar überhaupt over de betekenis van het woord. Ongeveer de helft (56%) van de respondenten vond de leeftijdscategorie 26 tot 35 jaar nog onder jong vallen. Dat betekent dus dat die andere helft een andere leeftijdscategorie in gedachten had. 

Maar het meest interessant waren misschien nog wel de reacties onder de poll. In de reacties werd er aangegeven dat men bij een jong team eerder aan een nieuw team dacht, waarvan de medewerkers relatief kort in dienst waren. Of een team met nog weinig ervaring. 

Interessante informatie, helemaal als je de term in jouw vacaturetekst hebt staan. 

Feitje: als je op ‘jong en dynamisch’ googelt, krijg je bijna 6,3 miljoen resultaten. Niet echt een onderscheidende term voor in je vacature dus ;-). 

Waarom je ‘jong en dynamisch’ wilt vermijden in je vacature

Stel dat jij in je vacaturetekst de term ‘jong’ gebruikt, dan verwacht de helft van de respondenten van de poll een team van maximaal 35 jaar oud. Maar een kwart verwacht een team van maximaal 25 jaar oud. En dan zijn er ook nog mensen die denken: ah, dat zal wel een nieuw team zijn. 

Voorbeeld: De Perfecte Kandidaat A ziet ‘jong en dynamisch’ in jouw vacature. De gedachte bij deze kandidaat is: ik zal wel te oud zijn. De Perfecte Kandidaat B denkt bij ‘jong en dynamisch’: hmm, zal wel een nieuw team zijn, dat is niet wat ik zoek. Doordat het niet duidelijk is, loop jij twee perfecte kandidaten mis. 

Onze tip: laat het niet aan de verbeelding over. Wat wil je eigenlijk bereiken en uitstralen met de term ‘jong en dynamisch’? Voor dynamisch geldt ook dat het op verschillende manieren opgevat kan worden. Het kan betekenen dat je veel afwisseling in je werkzaamheden hebt, maar ook dat er van je verwacht wordt dat je eigenlijk wel elke avond overwerkt en hier oké mee bent – je bent immers zo lekker dynamisch. 

Maak het concreet. Een paar suggesties:

  • “Omdat de social media afdeling sinds dit jaar in het leven is geroepen, werken we nog niet zo lang met elkaar samen. Neemt niet weg dat het nu al helemaal gezellig is tijdens de lunch en borrels.”
  • “Ben je net afgestudeerd en heb je een onlesbare dorst om te leren? Mooi, wij helpen je graag verder ontwikkelen!” 
  • “Door de flexibele werktijden kun jij lekker uitslapen en dan ‘s avonds wat langer doorgaan als je dat wilt.” 
  • “De gesprekken bij ons koffiezetapparaat gaan vaak over voetbal, crypto of de laatste aflevering van Ex on the Beach.” 
  • “Van die standaardkreten als ‘jong en dynamisch’ krijgen wij jeuk. Of je nou net komt kijken of richting de 60 bent, als onze vacature jou aanspreekt, is er een match.” 

 

Je geeft niet alleen de lezer verduidelijking, maar trekt ook mensen aan die je wilt aantrekken én je onderscheidt je van die 6,3 miljoen ‘jong en dynamisch’-en op het web. Win-win-win!

Benieuwd hoe we jouw vacatures onderscheidend in de markt zouden zetten? Wij gaan graag vrijblijvend met je om tafel.

Koffietje doen?

Je mag ons mailen, bellen of whatsappen, maar het liefst drinken we gewoon een goede kop koffie met je.

Contactgegevens

info@buroaangenaam.nl

Harderwijkerweg 141
3852 AB Ermelo

Dit bericht delen

Bakkie doen?

Je kan ons mailen, bellen of WhatsAppen, maar het liefst drinken we gewoon een kop koffie met je.

Contactgegevens

info@buroaangenaam.nl

Harderwijkerweg 141
3852 AB Ermelo