De zon schijnt, de barbecues draaien overuren en je collega’s vertrekken massaal naar een zonovergoten vakantiebestemming. Klinkt als de perfecte tijd om even achterover te leunen en te relaxen, toch? Think again.
De zomer is namelijk óók een kansrijk moment om je wervingscampagne een boost te geven. Ja, je leest het goed: terwijl iedereen met een licht verbrand velletje op het strand ligt, kun jij aan de slag om talent binnenhalen. Hoe dat zit? Dat leggen we in dit artikel uit.
Op deze pagina:
ToggleMaar eerst: wat is een wervingscampagne?
Een doelgerichte marketingstrategie om medewerkers aan te trekken voor je openstaande vacatures.
Dit doe je door verschillende marketingtechnieken te gebruiken om de juiste kandidaten te bereiken. Denk aan strategisch geplaatste vacatures, social media promoties en gerichte advertenties.
Lees ook eens ons artikel: ‘Op een originele manier personeel werven, 3 tips’ voor meer inspiratie.
Timing is belangrijk
Timing is bij een wervingscampagne cruciaal. Als je jouw wervingscampagne start op het juiste moment, heb je namelijk een veel grotere kans om de perfecte kandidaten te vinden.
In het geval van de zomerperiode wil je bijvoorbeeld strategisch inspelen op de september surge.
ℹ️ De ‘september surge’ is de bekende piekperiode waarin werkgevers en werkzoekenden na de zomervakantie massaal in actie komen om vacatures te vullen en nieuwe banen te vinden. Op januari na, is dit de drukste wervingsperiode van het jaar. (Bron: Metronieuws)
Touch, Tell, Sell: strategisch inspelen op ‘september surge’
Door in de zomer alvast met de eerste fases van je wervingscampagne te beginnen (Touch,- en Tell-fase) kun je in september afronden met de laatste fase (Sell).
Begin bijvoorbeeld met content waarmee je laat zien hoe leuk het is om voor jouw organisatie te werken (touch) en volg dit op door positieve medewerkersverhalen (tell). Wanneer de september surge begint, promoot je actief je vacatures (sell).
Voordelen van een zomerwervingscampagne
Waarom is de zomer nog meer zo’n interessant moment voor een wervingscampagne? Even wat zonnige gedachtes op een rijtje:
✅ Minder concurrentie
Tijdens de zomermaanden is er vaak minder concurrentie van andere bedrijven die actief werven. Dit betekent dat jouw vacatures meer opvallen en je een grotere kans hebt om topkandidaten aan te trekken.
✅ Voor net-afgestudeerden begint de zoektocht naar hun eerste baan
De zomer markeert het begin van de zoektocht voor veel net-afgestudeerden naar hun eerste professionele uitdaging. Met frisse energie en toewijding gaan deze kersverse talenten op zoek naar een bedrijf dat goed bij hen past.
✅ Positieve sfeer en frisse moed
Het mooie weer en de zomerse sfeer zorgen ervoor dat mensen zich positiever en gemotiveerder voelen. Dit kan hun interesse in een nieuwe baan vergroten en maakt ze meer geneigd om te solliciteren.
✅ Interessante vacatures en nieuwe projecten
Veel bedrijven starten nieuwe projecten na de zomer wat resulteert in meer openstaande vacatures. Hallo september surge! Dit biedt kansen voor werkzoekenden om deel uit te maken van nieuwe initiatieven.
Nadelen van een zomerwervingscampagne
Helaas. “Elk voordeel heb z’n nadeel”. Zo ook de zomerwervingscampagne. Hieronder hebben we de mindere kanten van het concept opgesomd:
❌ Vakantieperiodes / lagere responsratio:
De zomermaanden zien vaak een piek in vakanties, wat leidt tot een verminderd aantal sollicitaties op je vacatures omdat potentiële kandidaten tijdens hun vakantie niet actief op zoek zijn naar nieuwe kansen.
❌ Vertraagd proces:
De relaxte zomersfeer kan ervoor zorgen dat mensen minder geneigd zijn om direct te reageren op vacatures. Dit kan de snelheid en effectiviteit van je wervingscampagne beïnvloeden.
❌ Besluitvormingsvertraging:
Besluitvormers binnen bedrijven kunnen ook met vakantie zijn, waardoor het wervingsproces vertraagd kan worden. Je voelt ‘m al aankomen: hierdoor kan het langer duren voordat sollicitaties worden beoordeeld en kandidaten worden aangenomen.
Strategieën voor een succesvolle zomerwervingscampagne
Om de nadelen van een zomerwervingscampagne te tackelen, kun je onderstaande strategieën toepassen:
- Wees flexibel:
Pas je sollicitatieproces aan om rekening te houden met de vakantieperiodes van kandidaten. Door interviews en evaluaties te plannen op momenten die hen goed uitkomen, vergroot je de kans op respons.
- Omarm technologie:
Maak gebruik van videointerviews en online sollicitatieplatforms om het wervingsproces te stroomlijnen. Dit bespaart tijd en maakt het gemakkelijker voor kandidaten om vanaf elke locatie te solliciteren.
- Benut je huidige team:
Betrek je medewerkers actief bij het werven van nieuwe talenten. Hun persoonlijke netwerken kunnen waardevolle leads opleveren en potentiële kandidaten aanbevelen die goed passen binnen de bedrijfscultuur. - Focus op soft skills:
Leg de nadruk op zachte vaardigheden naast technische competenties. Dit helpt bij het aantrekken van kandidaten die niet alleen de juiste vaardigheden hebben, maar ook goed passen binnen het team en de bedrijfswaarden.
Conclusie
Door je zomerwervingscampagne strategisch te plannen en vervolgens flexibel te zijn, kun je de zomer optimaal benutten voor het aantrekken van talent. Zo blijf je een stap voor op de concurrentie die lekker aan het genieten is van zijn of haar vakantie.
Dus… terwijl je collega’s een duik nemen in de zee, neem jij een duik in de pool van potentiële kandidaten 😉
Oftewel: doen!