Content speelt een belangrijke rol binnen Employer Branding. Ja, dat klinkt een beetje als een open deur – maar open deuren zijn vaak wel waar ;-). Over welke content hebben we het in dit geval? Je hebt content die mensen kunnen vinden als ze zelf actief op zoek zijn naar werk, zoals je website, vacatures en je social kanalen. Daarnaast kan content ingezet worden in campagnes om nieuwe medewerkers te werven. In dit artikel gaan we verder in op het belang van goede content in campagnes.
Campagnecontent
Als het gaat om Employer Branding is bereik genereren onder de juiste doelgroep natuurlijk belangrijk. En het is fijn als je veel mensen kunt bereiken, maar het is nóg fijner als je veel mensen kunt bereiken die ook daadwerkelijk passen bij het profiel dat je zoekt. Als je 30 nieuwe sollicitaties binnen krijgt, maar deze inhoudelijk niet matchen, dan kost het veel tijd en levert het weinig op. Nou, goed – met online campagnes kunnen we de juiste doelgroep targeten. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je in deze fase al waste – de mensen die dus niét matchen met wat je zoekt – kwijtraakt?
Daar speelt content een belangrijke rol in. Content biedt de mogelijkheid om een inhoudelijk beeld te schetsen van jouw bedrijf en de functie! Vanuit Buro Aangenaam werken wij binnen campagnes veel met het touch, tell, sell model. Heel kort samengevat komt dat neer op: de doelgroep bereiken (touch), de doelgroep informeren en enthousiasmeren (tell) en uiteindelijk, in het geval van employer-marketing: vacatures aanbieden (sell). Meer over deze strategie lees je hier. Binnen een campagne zijn er onwijs veel knoppen waar je aan kunt draaien om je doelgroep te bereiken, te informeren en te enthousiasmeren. Uiteindelijk is het belangrijk dat de content die je maakt, aansluit op het doel in die fase. En ook dat klinkt als een open deur, maar hoe vaak sta je daar nu echt bij stil? 🙂
“Aangenaam!”
Met de content die je inzet in de touch-laag, wil je opvallen op de tijdlijn. Dit is misschien wel de allereerste online kennismaking die je hebt met je toekomstige nieuwe werknemer.
*Insert quote over nooit een tweede kans krijgen voor een eerste indruk.*
Tussen alle mogelijke werkgevers die schreeuwen om aandacht van de doelgroep, wil je dat jouw boodschap opvalt. Daar kan een creatieve insteek goed bij helpen. We schreven al eerder een blog over het ontwikkelen van boeiende content voor wervingsdoelen.
“Vertel eens wat meer over jezelf?”
In de tell-fase krijg je de kans om de doelgroep echt kennis te laten maken met je organisatie: denk bijvoorbeeld aan een vlog over hoe het is om te werken voor jouw organisatie, een blog over jullie werkwijze en bedrijfscultuur of een video om een gevoel mee te geven bij jouw bedrijf. Deze content moet uitnodigend zijn voor de doelgroep om door te lezen en inhoudelijk enthousiasmeren!
Seal the deal
In de sell-fase wordt het serieus: in deze fase draait het om de vacatures. En als die worden geopend en gelezen, zijn ze al heel dicht bij de solliciteer-knop. Je vacaturetekst is dan ook een belangrijk content-item in het hele verhaal. De informatie die mensen hier lezen, kan doorslaggevend werken en bepalen of iemand wel of niet gaat solliciteren. Hoe meer duidelijke informatie, hoe groter de kans is dat de uiteindelijke sollicitant ook passend is.
Door bijvoorbeeld in je vacaturetekst te omschrijven welke opleiding iemand nodig heeft, verklein je de kans dat mensen solliciteren die niet de juiste opleiding hebben. Of door concrete arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, te benoemen in je vacature, voorkom je dat je er aan het einde van het sollicitatieproces niet uitkomt met elkaar op dat punt. Naast het informerende aspect, biedt een vacaturetekst natuurlijk ook de kans om te enthousiasmeren: op inhoud, maar juist ook op vorm. Denk goed na over de toon en schrijfstijl die je aanhoudt in je content, en zorg dat het karakter van jouw bedrijf hierin goed naar voren komt!
Content als online visitekaartje
Naast campagnecontent gericht op potentiële nieuwe medewerkers, draagt alle andere social- en andere content natuurlijk ook bij aan het beeld dat mensen schetsen van jouw organisatie. Dus ook het beeld dat potentiële nieuwe medewerkers van jouw bedrijf vormen of al hebben. Je werkt als het ware always on aan je werkgeversmerk. Wees je hier dus van bewust, en gebruik het in je voordeel!
Hoe? Dat lees je hier!