Buro Aangenaam - edit II (high res)-58
Employer branding

Do’s en don’ts bij het schrijven van een vacaturetekst

Stop met saaie vacatureteksten! Ontdek de do’s & don’ts en leer hoe je een pakkende, duidelijke en menselijke vacature schrijft.

Een vacaturetekst schrijven lijkt misschien een simpele opgave, maar toch blijkt het in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. We blijven hangen in clichés en wollige zinnen waar niemand zich echt in herkent. Denk aan: ‘Wij zoeken een proactieve teamplayer met een hands-on mentaliteit en een strategische blik op de toekomst.’ Klinkt indrukwekkend, maar zegt het écht iets? Niet echt.

Waarom staan de meeste vacatureteksten er dan zo bol van? Als je wilt dat mensen zich aangesproken voelen door je vacature, schrijf dan gewoon zoals je praat. Maak het menselijk, helder en concreet. Maar hoe pak je dat aan? We nemen je mee in de grootste don’ts én geven je praktische do’s om een vacaturetekst te schrijven die wél opvalt.

DON’TS

Laten we beginnen met wat niet te doen.

Wollig taalgebruik en teveel vakjargon

Volgens onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank zegt 4 op de 10 mensen dat ze het taalgebruik in vacatureteksten onnodig moeilijk vinden. En als je er een gemiddelde vacaturetekst bij pakt geven wij ze geen ongelijk. Met veel omhaal en wollig taalgebruik wordt geprobeerd ‘duidelijk’ te maken wat er van je verwacht wordt. Maar laten we eerlijk zijn: als jij als werkgever niet in begrijpelijke taal kunt uitleggen wat de functie inhoudt, hoe moet een sollicitant dan inschatten of het bij hen past?
Ons advies: schrap het overbodige en schrijf zoals je praat. Helder, concreet en to the point.

Lappen tekst

Je vacaturetekst is niet de plek om je hele bedrijfsgeschiedenis of organisatiedoelen uit te leggen. In een vacaturetekst wil je kort en krachtig overbrengen wat het doel van de functie is en wat een sollicitant globaal kan verwachten. Bovenal wil je de sollicitant enthousiasmeren en nieuwsgierig maken naar meer.

Je kan het een beetje vergelijken met daten. Op je dating profiel zet je toch ook niet je volledige levensverhaal? Je geeft een tipje van de sluier. De rest komt wel als je gaat daten. Met vacatureteksten is het niet anders.

Volgens Indeed is de perfecte lengte van je vacaturetekst 2000 karakters. Dit is een goede richtlijn om aan te houden.

Ellenlange opsommingslijsten met functie-eisen

Met nog altijd meer vacatures dan werkzoekenden (CBS) zóu je zeggen dat we onze eisen aan een nieuwe collega wat naar beneden zouden stellen… Helaas zien we nog steeds vaak ontzettend lange opsommingslijsten met functie-eisen. Ons advies? Doe het niet. Beperk jezelf tot maximaal 7 punten en ga eens goed na wat écht harde eisen zijn. Denk kritisch na: wat is écht noodzakelijk voor deze rol en wat is eerder een wens? Door je opsomming te beperken, voorkom je dat potentiële kandidaten zich laten afschrikken door een te lange lijst van ‘verplichtingen’.

En belangrijk: voorkom ook dat je op andere plekken in je vacature werkzaamheden als verkapte eisen omschrijft: “Met jouw commerciële vaardigheden weet je kansen op de juiste manier te vertalen naar een passend voorstel.”

Bonus tip: het brein houdt van oneven aantallen. Wil je er minder dan 7, ga dan voor 5 of 3 punten.

How can I make this about me

Een beetje zelfpromotie zijn we helemaal niet vies van. Je wil in een vacaturetekst ook zeker iets over jezelf vertellen, zodat je de lezer kan inschatten of hij/zij bij jouw organisatie past. Maar pas op dat je het alleen over jezelf laat gaan. Want die lezer, die denkt vooral: what’s in it for me. Zorg dus vooral dat je dáár antwoord op geeft!

DO’S

Hoe dan wel?! Vraag je je misschien af. Geen zorgen, we helpen je op weg.

How can I make this about de lezer

Als jij de juiste mensen wil triggeren, moet je weten wát hen triggert. Is het zekerheid, vrijheid, verantwoordelijkheid, salaris? Het is aan jou om dit te achterhalen en dit goed in je tekst naar voren te laten komen. Laat je tekst om je lezer draaien en geef antwoorden op de vragen die hij/zij kan hebben.

Durf het eens anders te doen
We zien zo ontzettend veel dezelfde soort vacatureteksten. Ze openen allemaal met een variant op ‘ben jij die energieke …’, en staan vol met dezelfde zinnen. Vaak is een groot deel van de tekst zelfs overgenomen uit het functieprofiel of wordt er simpelweg een oude tekst hergebruikt. Ons advies: stop hiermee en durf het eens anders aan te pakken. Hoe zou je de functie ‘pitchen’ aan iemand, en vertellen wat er zo leuk aan is? Dát is je verhaal. Als je mensen echt wil triggeren en eruit wil springen, moet je mensen verrassen. Probeer bijvoorbeeld een leuke openingszin, een originele invalshoek of een stukje storytelling om de tekst levendiger te maken.

Benoem het salaris

A little louder for the people in the back: BENOEM HET SALARIS! Tja, we kunnen er kort over zijn. Het is een van de eerste dingen die een sollicitant bekijkt. Het niet benoemen is echt absoluut een gemiste kans en kan je je in de huidige markt gewoon niet veroorloven. Punt.

Schrijf eens even normaal joh!

Waarom voelen vacatureteksten altijd zo… formeel en afstandelijk? Alsof je ineens een sollicitatie bij de overheid moet doen, terwijl je gewoon een toffe baan zoekt.

Maak het leuk, schrijf alsof je met iemand aan de bar zit en uitlegt waarom deze baan écht iets voor hen is. Waarschijnlijk zeg je dan ook niet: “Wij zoeken een proactieve teamplayer met een hands-on mentaliteit.” Dus waarom zou je dat in je vacature zetten?

Probeer eens:
“We zoeken iemand die van aanpakken weet. Niet iemand die de hele dag in meetings zit en moeilijke woorden gebruikt, maar gewoon: iemand die dingen regelt.”

“Solliciteer gewoon. Geen perfect cv? Geen probleem. Als jij denkt dat je dit kunt, willen we je spreken.”

Vacatures mogen best een beetje menselijk zijn. Sterker nog: dat maakt ze véél aantrekkelijker. Dus gooi die stijve taal overboord en schrijf zoals je praat. Veel leuker, toch?

Tot slot

Een goede vacaturetekst is niet een lijstje met taken en eisen, maar een uitnodiging om te solliciteren. Als je wilt dat jouw vacature opvalt tussen de honderden anderen, zorg er dan voor dat deze menselijk, toegankelijk en duidelijk is. Durf af te wijken van de standaard en schrijf zoals je praat.

En misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen voordat je een vacature online zet: Zou ik hier zelf op solliciteren?

Zo niet, dan is het tijd om opnieuw te beginnen. 😉

Dit bericht delen

Bakkie doen?

Je kan ons mailen, bellen of WhatsAppen, maar het liefst drinken we gewoon een kop koffie met je.

Contactgegevens

info@buroaangenaam.nl

Harderwijkerweg 141
3852 AB Ermelo