Buro Aangenaam: Boost vacatureteksten met psychosociale voordelen
Employer branding

Boost vacatureteksten met psychosociale voordelen: zo doe je dat!

Het aantrekken van nieuwe medewerkers in een markt waar je concurrentie hoge salarissen biedt, is best een uitdaging 😉 Wat doe je dan? Je zet in op psychosociale voordelen.

Even wat context: 

Stel je bent op zoek naar een nieuwe baan en je stuit op twee vacatures met – om en nabij – hetzelfde salaris. Welke boodschap trekt je dan het meest aan? 

Vacature één: “Wij bieden een dynamische werkomgeving met een marktconform salaris.” 

Of vacature twee: “Een werkomgeving waar je je gewaardeerd voelt, je werk en privé perfect in balans zijn en waar je VOLOP ontwikkelingsmogelijkheden krijgt.” 

De kans is groot dat je voor de tweede vacature gaat, toch? Waarom is deze aantrekkelijker? Je raadde het al: hij benoemt de psychosociale voordelen van de baan.

Wat zijn psychosociale voordelen?

Psychosociale voordelen van een baan zijn de voorzieningen en voordelen die bijdragen aan het welzijn van werknemers op sociaal en psychologisch vlak. Een hele mond vol. Ze vergroten het werkplezier en de gezondheid van medewerkers. Én ze maken je vacatureteksten aantrekkelijker.

Denk bijvoorbeeld aan: flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden, mentale gezondheidsondersteuning, teambuildingactiviteiten en een inclusieve bedrijfscultuur.

Hoe achterhaal je deze voordelen?

Je achterhaalt deze voordelen door met je huidige medewerkers in gesprek te gaan en hen te interviewen. Waarom werken ze voor jou en niet bij de concurrent? Luister goed naar de behoeftes en wensen van de werknemers. 

En als je het echt goed wilt aanpakken onderzoek je daarnaast welke psychosociale voordelen de concurrentie aanbiedt en hoe deze worden ontvangen door hun werknemers. Wie weet haal je er inspiratie uit of vind je jouw sweet spot waarin jij uitblinkt.

Hoe verwerk je psychosociale voordelen in vacatureteksten?

Je verwerkt deze voordelen het best door specifiek en duidelijk te zijn. Beschrijf concreet – met bijvoorbeeld een lijstje – welke psychosociale voordelen je biedt. Een voorbeeld uit onze eigen vacatures:

Jeroen, Paul, Lammert en Willeke – a.k.a. de eigenaren – richten het werken bij Buro Aangenaam graag zo in als hoe zij zelf het liefst bij een bedrijf in dienst zouden zijn. Dus: 

  • Veel gezelligheid en regelmatig uitjes;
  • We hebben nog nooit van hiërarchie gehoord;
  • Doen al helemaal niet aan controle – tenzij jij graag feedback wilt;
  • Wel aan doorgroeimogelijkheden en ontwikkeling;
  • En vinden dat iedereen evenveel inspraak heeft in de gang van zaken.


Dit laat zien dat de werkgever haar doelgroep begrijpt en actief haar best doet om het werkplezier van haar medewerkers hoog te houden.

Vergeet de psychosociale voordelen niet in je employer branding te verwerken!

Wil je de jouw werkgeversmerk en imago naar een nog hoger niveau brengen? Vergeet dan niet om de psychosociale voordelen ook te verwerken in je employer branding. Je wilt namelijk ‘proof of concept’ delen in al je communicatie richting je doelgroep. Zo vergroot je je geloofwaardigheid. Hoe doe je dat? Dit doe je door het gebruik van:

1. Storytelling:
Laat je huidige medewerkers aan het woord en stel gerichte vragen die hun ervaring met betrekking tot de psychosociale voordelen belicht. Dit kun je doen door regelmatig een blogpost te schrijven, of met korte video’s / reels, maar je kunt je mensen natuurlijk ook stimuleren om hun eigen verhaal via hun eigen social media kanalen te delen. 

2. Ambassadeurs:
Verzamel testimonials van werknemers en laat die goed zichtbaar terugkomen op je werkenbij pagina. Tip: een post met een foto van de medewerker en de bijbehorende quote doet het vaak erg goed op LinkedIn! 

3. Social media en website:
Dit is van het typische laag hangend fruit – dat je daarom snel over het hoofd ziet. Maar vergeet niet om op al je communicatiekanalen (website, social media profielen, etc.) de psychosociale voordelen te benoemen.

Snelle tips & tricks

Nog een aantal handige tips en tricks om aan de slag te gaan met psychosociale voordelen.

ChatGPT prompt
Mijn grootste vriend tijdens het voorbereiden van interviews is ChatGPT. En hij kan ook jouw beste vriend worden. Gebruik ChatGPT om je van tevoren alvast beter te verdiepen in je doelgroep en gerichte vragen te formuleren waarmee je medewerkers kunt interviewen. 

Een voorbeeldpromt:
“Stel je voor dat je een ervaren employer brand marketeer bent en dat je de psychosociale voordelen van een baan als telefonische klantenservice medewerker naar voren wilt halen. Ik wil dat je goed inleeft in de potentiële werknemer en ook een aantal vragen stelt met betrekking tot de inhoud van de baan zelf. Je wilt weten wat de behoeftes van je doelgroep is en de psychosociale voordelen achterhalen. Geef me een lijst met 20 vragen die ik kan gebruiken in mijn interview.” 

Je staat versteld van de lijst met kwalitatieve vragen die daaruit komt rollen. 

Wees consistent
Dit is een beetje een dooddoener, maar alsnog belangrijk om te benoemen! Zorg ervoor dat de boodschap over psychosociale voordelen consistent is in al je communicatiekanalen. Dus op je website, in je medewerkersverhalen etc.

Conclusies

  • Door de psychosociale voordelen te benadrukken in je vacatureteksten en employer branding, maak je je bedrijf aantrekkelijker voor potentiële medewerkers. 
  • Consistent communiceren en gebruik maken van storytelling en ambassadeurs vergroot je geloofwaardigheid en trek je de juiste kandidaten aan. 
  • Betrek je huidige medewerkers bij het formuleren van deze voordelen, zodat je écht aansluit bij hun behoeften. 


Succes met het inzetten van psychosociale voordelen – you’ve got this!

Dit bericht delen

Bakkie doen?

Je kan ons mailen, bellen of WhatsAppen, maar het liefst drinken we gewoon een kop koffie met je.

Contactgegevens

info@buroaangenaam.nl

Harderwijkerweg 141
3852 AB Ermelo